Jacques F. Vallee
professional works
Professional Works
fiction
Fiction
personal research
Personal Research


Osynliga

 

[Other Publications]

The Heart of the Internet
Au Coeur d'Internet
Electronic Meetings
Computer Message Systems
The Network Revolution
British edition of The Network Revolution
German edition of The Network Revolution
Swedish edition of the Network Revolution
Les Enjeux du Millenaire
The Four Elements of Financial Alchemy
Français d'Ailleurs Essai

Swedish edition of The Network Revolution

Det Osynliga Natet

En dataexperts bekaunelser

Now available (at no charge) on Google Books.

Stockholm: Alfabeta 1984
Illustrated. 211 pages

 

From the Editor:

Datateknologin är den starkaste kraft som just nu haller pa att förändra det mänskliga samhället. Datanät kan användas av en repressiv regering för att leta reda pa icke önskvärda element eller för att upprätta listor över misstänkta. Men de kan ocksa användas av enskilda individer för att dela tankar och information, nya ideer, visioner av mänsklighetens kommande öden. De är kommunikationsmedia som saknar motstycke i mänsklighetens tidigare historia. Och de tvingar oss att fatta ett mycket viktigt beslut.

Under de närmaste aren kommer datanäten att tvinga oss att välja mellan tva slags samhällen. Jag har kallat de bada typerna 'det digitala samhället' och 'vinranksalternativet'....

Den nya teknologin säljs till affärsmön och privatpersoner som ett verktyg som skall ge dem bättre kontroll över den värld de lever i. Men samma teknologi ar i sig ett exempel pa en värld som inte kan kontrolleras, en värld där data hela tiden av misstag betraktas som information och där värden har ersatts av siffror. Är det den världen du vill ha? Och om svaret är nej, kan du da ändra pa den? Problemet är lika stort som hela framtiden. Människorna som arbetar med det, människorna bakom teknologin, mina kolleger i databranschen, är lika svaga och begränsade som du och jag.

Det de har lärt mig är ömnet för mina bekännelser. Nu fär du möta dem.